De to venninnene Johanne Viksaas og Elise Tinnan Gjelseth har fulgt hverandre tett opp gjennom årene. Da er det kanskje ikke noen overraskelse at de sammen står bak gründereventyret Memoria, en digital minnebok for sykehjemsbeboere.

De gikk begge på videregående skole sammen i Bodø, dro på utveksling til Brisbane i Australia og flyttet til Fredrikstad for å studere innovasjon og prosjektledelse. Der oppstod ideen om Memoria, som førte dem til Oslo – og deretter til Trondheim.

 
team
 

Digital minnebok for sykehjemsbeboere

– Ideen startet med bestefaren min. Det var ikke alltid så lett å vite hva vi skulle snakke om da jeg besøkte ham på sykehjemmet, og jeg og søsteren min brukte å tekste hverandre om ulike samtaleemner, sier Johanne.

Memoria er en digital minnebok for sykehjemsbeboere. Barn og barnebarn kan legge inn bilder, minner og samtaleemner, slik at appen kartlegger en hel livshistorie. Etter lansering høsten 2016, har allerede 26 sykehjem tatt i bruk appen.

– Vi vil gjøre hverdagen enklere for folk i vanskelige situasjoner. De ansatte blir bedre kjent med menneskene bak journalene, og det blir lettere for pårørende å komme på besøk når de vet at de har noe å snakke om. Sist, men ikke minst, så får beboerne ivaretatt det sosiale i livet sitt, sier Elise.

 
team
 

– Inkubator med alt vi trenger

Sommeren 2016 flyttet Memoria-jentene inn på sitt eget kontor i LEN Inkubator på Piren i Trondheim.

– Egentlig er det litt tilfeldig at vi endte opp i Trondheim. I 2015 deltok vi på en innovasjonskonferanse her, og etter det meldte vi oss på Technoport. Det ble rett og slett til at vi oppholdt oss mye i Trondheim. Da vi bestemte at vi skulle flytte hit, hadde LEN alt vi trengte, forteller Elise.

 
team
 

Eksperthjelp like rundt hjørnet

I inkubatoren får de tilgang på fasiliteter som bl.a. møterom, printer og kaffemaskin. Men det viktigste er at de når som helst kan oppsøke kompetanse og erfaring de ikke har selv.

– Det dukker stadig opp spørsmål om alt fra salg til kontrakter, og da er det utrolig verdifullt at LEN har forretningsutviklere som sitter her hele tiden. Som gründer er det mange fallgruver du kan gå i, men LEN stiller alltid opp og hjelper oss, sier Elise.

Johanne trekker frem et eksempel. Jentene hadde bestemt seg for å få inn investorer, og ting skjedde litt raskere enn antatt:

– Plutselig ville de avtale møter, og ba oss sende et prospekt i løpet av helgen. Vi hadde aldri skrevet et prospekt før, og på toppen av det hele skjedde alt dette på en fredag. Vi var litt stresset, kan du si! Da fikk vi god hjelp fra Arild Petersen, en av rådgiverne, slik at vi kom i mål.

 
team
 

– Her kan vi bli værende

Bodø, Brisbane, Fredrikstad, Oslo og Trondheim. Memoria-jentene har flyttet mye rundt, men nå har de funnet riktig sted.

– Trondheim og LEN er det perfekte stedet å utvikle Memoria. I tillegg er det et godt og sosialt miljø på kontoret. Hver fredag har vi konkurranser med dart, basketball og mer. Vi trives veldig godt. Her kan vi bli værende, avslutter Johanne.

 
team
 

Johanne og Elises beste gründertips

  • Ikke vær redd for å satse på ideen din, men vær tilpasningsdyktig og åpen for forandringer underveis.
  • Be om hjelp. Det er alltid noen som har svaret på det du lurer på.
  • Ikke jobb alene. Få med deg folk med annen kompetanse enn du har selv.

 

Har du også lyst til å sitte i samme gründermiljø som Memoria? Søk om plass i dag!